Lélekút - fejlődés,

hogy csoda legyen az élet


Torok csakra

Torok csakra fő témái:
őszinte kommunikáció, hang ereje, önuralom, beszéd és hallgatás egyensúlya, tisztán hallás

 

Elhelyezkedése: A nyak törzzsel való találkozásának mélyedésében, a mellcsonttal való kapcsolódás helyén, hátul a lapocka között. Tölcsérei előre és hátrafelé néznek.
Eleme: éter, levegő.
Endokrin mirigye: pajzsmirigy.
Hormonja: thyroxin.
Érzékelése: hallás.
Érzékszerve: Fül.
A hozzátartozó testrészek: nyak, száj, gége, hangszálak, torok, tüdő, légutak.
Munkaszerve: Száj, hangszálak.
Fizikai szerepe: Hangképző és légző szerveink energia ellátása.
Színe: kék.
Polaritása: férfi.
Temperamentuma: tudatos.
Mantrája: ham.
Megerősítése: Hitelesen fejezem ki magamat. Őszintén fejezem ki magamat.
Tanulási feladata: az őszinte kommunikáció valamint az érzés és a gondolkodás összekötése.
Életfeladata: felelősségvállalás a tetteinkért, a kapcsolatteremtés. Itt valósul meg a szó teremtő ereje, hatalma.
Spirituális szerepe: Segít az önkifejezésben.
Spirituális szerepe: Segít az önkifejezésben.
Szimbolikája: kék kör.
Archetipikus képe: A kommunikáló ember, a szónok, aki meggyőz másokat, az énekes, aki hangjával érzéseket tódít elő. A misztikus is a képhez tartozik, mert a belső lényével tud kommunikálni. A visszafojtott indulatok, érzelem, értelem találkozási helye.
Testi betegsége. A hozzátartozó szervek betegségei, fülzúgás, hallászavar, pajzsmirigy okozta betegségek.
Tarot megfelelője: a Halál, az Ördög, a Mérték.
Kövei: amazonit, türkiz és minden kékkő. 
Illóolaja: eukaliptusz, fenyő, zsálya, geránium, levendula, rózsaolaj.
Asztrológiai megfelelője: az Ikrek -Nyilas tengely.
Bolygója: Jupiter.

 

Beszéd által tartunk kapcsolatot a körülöttünk lévőkkel. Illetve a megfelelő kommunikációval közelebb kerülhetünk egymáshoz. Ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk az őszinte kommunikációt.

Hányszor halljuk, hogy ha bajunk van egymással, akkor beszéljük meg. És a végén nem hogy rendeződnének a nézeteltéréseink, hanem még jól össze is veszünk, mert csak vádaskodásba megy át az egész kommunikáció.

Vagy van aki rögtön, gondolkodás nélkül kimondja ami eszébe jut, vagy amit az érzelmei diktálnak. Nagyon fontos, hogy mindig elmondjuk, kimondjuk azt, ami feszít minket, de nem mindegy hogyan tesszük. És itt lép be az önuralom. Tehát igyekezzünk, hogy ne azonnal érzelemtől túlfűtve mondjuk el a véleményünket, hanem átfontoltan, „lecsendesedve”.

A torok csakra harmonikus működése esetén őszintén tudjuk elmondani érzéseinket. Szeretettel beszélünk a másikhoz – vádaskodás helyet. Így odafigyelnek a mondandónkra, és képesek leszünk kapcsolatokat kialakítani másokkal, illetve rendezni a problémáinkat. (Kivéve, ha tudat alatt beleragadtunk egy figyelemhiányos állapotba.)

Az is nagyon fontos, hogy legyen valaki, akinek bátran elmondhassuk problémáinkat, érzéseinket. Ha nincs ilyen bizalmasunk, akkor sürgősen tartsunk önvizsgálatot, hogy miért is nem engedünk magunkhoz közel senkit!

A torok csakrához tartozik a szó ereje is. Ez azt jelenti, hogy itt kell megtanulnunk azt, hogy minden mondatnak, szónak, ami elhagyja a szánkat, igen nagy jelentősége van. Hiszen a hangképzés rezonanciát, hanghullámokat generál, így saját magunkra, és a beszédünket hallgatókra is hatással vagyunk. Tehát fontos, hogy tudatosan figyeljünk oda, hogy mit és hogyan mondunk.

Továbbá fontos a beszéd és a hallgatás harmóniája, mint ahogy gyökér csakránál az aktivitás és a passzivitás. Mert a felesleges beszéddel energiát veszítünk. Illetve egyre jobban eltávolodunk a belső valóságunktól.

A torok csakrához nem csak a torok tartozik, hanem a fül is, mely által eljutnak hozzánk a külvilágból az információk. Ez által tudunk eligazodni a világban. Megtudjuk, hogy mit is várnak el tőlünk. Illetve a belső hangok meghallása is ide tartozik.

Ha képesek vagyunk lecsendesíteni magunkat, akkor a csendben meghalljuk a belső hangunkat, a kifinomultabb rezgéseket. A befelé figyelés gyakorlásával kialakulhat a tisztán-hallási képességünk, amikor meghalljuk a „belső vezetőnk” tanácsait, útmutatásait.

Tehát fontos, hogy hogyan, mit, és mennyit kommunikálunk.

A szakrális és torok csakra kapcsolatban áll egymással, mert mindkettő a kommunikációról szól. De amíg a szakrális csakránál az ösztönösség (testbeszéd), addig a torok csakránál az intellektuális kommunikáció van jelen.

Torok csaka harmonikus működése esetén elégedettnek érezzük magunkat. Képesek vagyunk a jelenben élni. Kommunikációnk tudatos, összeszedett, magával ragadó, ösztönző. Bátran elmondjuk véleményünket, melyre oda figyelnek, és meghalljuk a felénk érkező kommunikációt is. Rendszeresen lecsendesedünk, és fejlesztjük a belső kapcsolódásunkat.

 


 

Összefoglalva a torok csakra diszharmonikus működésének tüneteit:

  • érzelmek elfojtása, ki nem mondása,
  • érzések intellektuális megmagyarázása,
  • túl sok beszéd, pletykálkodás,
  • állandó panaszkodás,
  • nem képes a vitás helyzetek tisztázására,
  • dühös, ingerült, arrogáns kommunikáció,
  • félénkség, szótlanság, visszahúzódottság,
  • túlzottan irányító, vagy irányított személyiség,
  • nem halljuk meg a nekünk szóló üzeneteket,
  • lecsendesedés hiánya.

 

Testi tünetek (melyek főleg az érzelmek elfojtásából, ki nem mondásából adódnak):
asztma, beszédproblémák (dadogás), bronchitis, fülproblémák (fülcsengés, fülzúgás is), fogcsikorgatás, köhögés, légzési problémák, mandulagyulladás, megfázás, nyakfájdalmak, nyelvproblémák (kisebesedés, afták), pajzsmirigy problémák, sklerosis multiplex, szájproblémák (szájszag, herpesz), torokfájás, tüdőproblémák

 

Javaslatok a torok csakra harmonizálásához:

Kézzel festett torok csakra üvegmandaláim

Torok csakra mandala üvegkép - Tolnai Erzsébet Éva alkotása

 

Torok csakra mandala üvegkép - Tolnai Erzsébet Éva alkotása

 

Torok csakra mandala üvegkép - Tolnai Erzsébet Éva alkotása

 

Torok csakra mandala üvegkép - Tolnai Erzsébet Éva alkotása

 

Torok csakra mandala üvegkép - Tolnai Erzsébet Éva alkotása

 

Torok csakra mandala üvegkép - Tolnai Erzsébet Éva alkotása


© Minden jog fenntartva.